DEN HAAG - Maagzuurremmers verdwijnen uit het basispakket van de zorgverzekering. Alleen chronisch zieken krijgen deze medicijnen nog vergoed.

Dat levert een besparing van 75 miljoen euro op.

Dat heeft de ministerraad vrijdag besloten. Maagzuurremmers zijn volgens minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heel betaalbaar. Een patiënt is er maar een tientje per drie maanden aan kwijt.

Overschrijding

Schippers moet snijden in het basispakket van de ziektekostenverzekering omdat ze dit jaar al kampt met een overschrijding van 1,1 miljard euro op de zorgkosten. Als ze niet ingrijpt, lopen de tekorten de komende jaren verder op tot 3 miljard per jaar.

Deze week lekte een aantal andere maatregelen al uit. Hulp bij het stoppen met roken en dieetadvisering gaan uit het pakket. Dit scheelt jaarlijks 64 miljoen euro.

''Als er iets goedkoop is, dan is het wel stoppen met roken", vindt Schippers. ''Ik zie niet in waarom andere mensen daaraan moeten bijdragen."

Eigen bijdragen

Ook werd al duidelijk dat de eigen bijdragen voor een bezoek aan de psycholoog omhoog gaan en er minder zittingen worden vergoed.

Tot nu bestond er geen eigen bijdrage voor zwaardere en duurdere geestelijke gezondheidszorg. Schippers noemde dit een weeffout omdat het mensen weg zou kunnen houden bij goedkopere zorg

In totaal wordt 400 miljoen bezuinigd op de geestelijke gezondheidszorg omdat de kosten sterk oplopen. Een korting op de tarieven in deze zorg moet volgend jaar 222 miljoen euro in het laatje brengen.

Huisartsen

Ook huisartsen krijgen met een tariefkorting te maken omdat er dit jaar te veel geld naar de huisartsenzorg is gegaan. Deels komt dit doordat de huisartsen nog te veel dure medicijnen voorschrijven. De korting scheelt 132 miljoen euro. Verloskundigen en logopedisten moeten 16 miljoen op de tarieven inleveren.

Een bezoek aan de fysiotherapeut wordt duurder. Dit wordt pas na 20 behandelingen vergoed. Ook verdwijnen een paar aandoeningen waarvoor langdurige fysiotherapie vergoed wordt uit het basispakket. Deze twee maatregelen leveren bij elkaar 110 miljoen op.

De kosten voor de zorg dreigen al jaren uit de hand te lopen omdat mensen steeds langer leven en er meer dure behandelingen komen. Schippers wijst erop dat het kabinet de komende jaren ook 15 miljard euro extra uittrekt voor de zorg.