WAGENINGEN - Probiotica kunnen allergische klachten van pollen fors verminderen. Dat stelt Yvonne Vissers van Wageningen University in haar proefschrift dat zij vrijdag verdedigt.

Volgens Vissers weet probiotica het aantal immuuneiwitten terug te dringen die een belangrijke rol spelen bij een hooikoortsallergie.

Tegelijkertijd stimuleren ze de aanmaak van allergie-remmende stoffen. Vooral de melkzuurbacterien Lactobacillus plantarum zou volgens Vissers goede resultaten laten zien.

Probiotica

Vissers onderzocht het effect van vijf melkzuurbacteriën op het immuunsysteem van 62 patiënten met een berkenpollenallergie.

Vijf groepen van elk circa tien proefpersonen kregen vier weken lang elke dag een bacteriedrankje met probiotica, terwijl een zesde groep een drankje zonder bacteriën, een placebo, kreeg.

Afname

Voor en na de behandeling verzamelden onderzoekers bloed en werd naar het effect van de bacteriën op het immuunsysteem gekeken.

Na vier weken bleek er een afname van bepaalde stoffen die het lichaam aanmaakt bij een pollenallergie en een toename van signaalstoffen die de allergische reactie juist verminderen.