GRONINGEN - Een op de honderd Nederlanders heeft een verlaagde schildklierfunctie zonder het te weten. Dat is veel meer dan tot nu toe in medische kringen werd aangenomen.

Dat blijkt uit het LifeLines-onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). LifeLines volgt de gezondheid van 165.000 inwoners van Noord-Nederland.

Mensen die een verlaagde schildklierfunctie hebben, ervaren in het begin weinig of geen klachten. Maar als de eerste klachten zoals vermoeidheid en obstipatie zich voordoen, is hun gezondheid al verder achteruit gegaan, blijkt uit het onderzoek.

Vroegtijdige opsporing is dus van belang, aldus het UMCG, opdat ernstiger gezondheidsproblemen op latere leeftijd worden voorkomen. Een traag werkende schildklier leidt onder meer tot een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.

Vervolgonderzoek

Vervolgonderzoek moet aantonen welke specifieke groepen mensen een grotere kans hebben op een vertraagd werkende schildklier.

LifeLines is een wetenschappelijk onderzoek van het UMCG dat 30 jaar lang de gezondheid volgt van inwoners van Groningen, Drenthe en Friesland.