BAARN - Een teveel aan frisdrank en andere suikerrijke dranken zwakt de smaakpapillen af, zo blijkt uit nieuw onderzoek. De zoete dranken leiden tot een verminderde gevoeligheid voor suiker en een grotere onbewuste voorkeur voor zoetigheid.

Onderzoekers van de University of Bristol en de University of Bangor lieten dit zien. Het effect geldt niet alleen voor mensen met overgewicht.

Uit het onderzoek bleek dat het drinken van twee glazen frisdrank per dag gedurende vier weken al een duidelijk effect heeft op de smaakpapillen. Dit effect was het grootst bij mensen die geen zoetekauw waren.

Smaakverandering

Door de gewenning en de minder sterke smaak wordt de zoetigheid minder belonend en moeten mensen meer zoet eten en drinken om in die behoefte te voorzien.

"Dit onderzoek laat zien hoe weinig zoetigheid er nodig is om onze smaakwaarneming te veranderen. Zoete voedingswaren en dranken hebben een hele grote uitwerking.", vertelt onderzoeker Hans-Peter Kubis.

Suikerbehoefte

Zoetekauwen komen in een vicieuze cirkel terecht en hebben steeds meer suiker nodig om in hun behoefte te voorzien. Kubis: "Het aantal mensen met obesitas en diabetes type 2 neemt steeds verder toe. De cirkel die door zoetigheid ontstaat draagt hier aan bij."

Het is al langer bekend dat de waarneming van smaak over de tijd kan veranderen. Dat de invloed van zoete dranken, in kleine hoeveelheden en op korte termijn, al zo groot was, verbaasde de onderzoekers.