BAARN - Uit een onderzoek onder de Amerikaanse bevolking bleek dat vrouwen 3 keer zo vaak bij dokter langs gaan dan mannen. En dat terwijl mannen jonger en vaker sterven aan bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en kanker.

Volgens huisarts en professor Timothy Vavra van het Loyola University Health System is het zien van een dokter vaak geen prioriteit voor mannen.

"Ze zijn niet bereid om leefstijlveranderingen toe te passen en vinden een bezoek aan de dokter dan ook zonde van hun tijd."

Preventie

Hoe langer het bezoek aan een (huis)arts wordt uitgesteld, des te groter is de kans dat iemand regelmatig bij de arts terug moet komen. "Met preventie kan je niet alles voorkomen, maar wel veel.", aldus Vavra. "Met kleine verandering kan al veel leed voorkomen worden. Daarbij is de kans groter op vroeg diagnose of het vaststellen van waarschuwingssignalen."

Als mannen af en toe een bezoek brengen aan hun huisarts, ook als ze jong en gezond zijn, weet de arts ook wat het basis level is. Hierdoor valt het ook eerder op als de gezondheid ineens minder wordt of dreigt te worden.

Daarbij is het volgens Vavra ook een financiële investering. Preventieve zorg is namelijk veel goedkoper dan bijvoorbeeld medicatie, een operatie of ziekenhuisopname.

Rolmodel

Opvallend genoeg vormen niet alleen eigen gezondheidsproblemen een trigger om de huisarts te bezoeken. Ook als een vergelijkbaar persoon, zowel dichtbij als verder weg, met gezondheidsproblemen te maken heeft, zet dat een man aan het denken.