MAASTRICHT - Het Openbaar Ministerie (OM) in Maastricht waarschuwt Pinkpopgangers voor xtc-tabletten die de gevaarlijke stof PMMA bevatten.

Sinds november zijn in Zuid-Limburg drie mensen overleden na het gebruik van deze PMMA-houdende pillen.

Volgens het OM gaat het om bruin- of crèmekleurige xtc-pillen met als logo een klavertje drie met stengel.

Kleur

''Er werden nog geen pillen met dit uiterlijk aangetroffen waar geen PMMA in zat'', laat het OM woensdagavond weten.

''Daarmee is echter geenszins gezegd dat het middel niet ook in xtc-pillen met andere kleur of logo kan voorkomen''.

MDMA

In xtc zit over het algemeen de werkzame stof MDMA. PMMA werkt langzamer, waardoor gebruikers het effect pas later merken en wellicht meer van het middel innemen.

In tegenstelling tot MDMA liggen de waarden van een werkzame dosis en een dodelijke overdosering relatief dicht bij elkaar. Daardoor kan de inname van extra pillen dodelijk aflopen, aldus het OM.

Goedkoper

Het middel PMMA wordt volgens justitie door de producenten bewust aan de pillen toegevoegd. Het vermoeden bestaat dat dit met name gebeurt in tijden dat de grondstoffen voor MDMA moeilijk te verkrijgen zijn, dan wel om de productie goedkoper te laten plaatsvinden.

Aanvankelijk werd uitgegaan van vier sterfgevallen in Zuid-Limburg ten gevolge van het gebruik van xtc met het bestanddeel PMMA.

Nader onderzoek bij het Nederlands Forensisch Instituut heeft inmiddels aangetoond dat in een geval geen sprake is geweest van intoxicatie ten gevolge van PMMA.

Lees alles over Pinkpop op onze special

Bekijk alle foto´s van Pinkpop op NUfoto