Zaterdag 1 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

'Stoppen met roken uit basispakket'

AMSTERDAM - Het kabinet zet het mes in het basispakket van de zorgverzekering. Therapieën om te stoppen met roken verdwijnen uit het pakket, net als dieetbegeleiding.
Door ANP/Novum

Ingewijden hebben dat woensdag gemeld. De eigen bijdrage voor psychologische behandelingen gaat omhoog van 10 naar 31 euro per consult. Ook worden nog maar vijf consulten vergoed, in plaats van acht.

Dit jaar is er een overschrijding op de zorg van 1,1 miljard euro, die onder meer wordt opgevangen met meevallers. Als het kabinet helemaal niet zou ingrijpen, zouden de overschrijdingen in 2015 oplopen tot 3 miljard euro per jaar.

Fysiotherapie wordt voor volwassenen pas vanaf twintig behandelingen vergoed vanuit het basispakket, in plaats van de huidige twaalf. Deze maatregel was al aangekondigd in het regeerakkoord.

Psychische klachten

Ook mensen met psychische klachten moeten een hogere eigen bijdrage betalen en krijgen minder consults vergoed.

Stoppen met roken zit pas sinds 1 januari in het basispakket. Vorig jaar schrapte het kabinet al de pil uit het basispakket.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) wilde toen ook de rollator uit het basispakket halen, maar daar stak de Tweede Kamer een stokje voor.

Knoop doorhakken

Het kabinet moet vrijdag nog een knoop doorhakken over de voorstellen van Schippers. De minister wilde woensdag niet vooruitlopen op de maatregelen om de groei van de zorguitgaven te matigen.

Ze wees erop dat ondanks de financieel-economische crisis het kabinet er deze periode 15 miljard euro extra voor uittrekt. ''Voorkomen moet worden dat de zorguitgaven nog verder oplopen.''

'Verbijsterd'

Antirookorganisaties zoals het Astma Fonds, de Nederlandse Hartstichting en KWF Kankerbestrijding zijn 'verbijsterd' door de plannen van Minister Edith Schippers van Volksgezondheid om te bezuinigen op hulp bij stoppen met roken.

Dat hebben ze donderdag bekendgemaakt. De hulpprogramma's voor mensen die stoppen met roken zijn net per 1 januari 'gratis' gemaakt.

Dat wil zeggen dat de kosten worden vergoed via het basispakket van de ziektekostenverzekering. Nu het storm loopt met aanmeldingen, gooit de minister de deur alweer dicht, aldus de organisaties. Ze zou van plan zijn de programma's weer volledig uit het basispakket te kieperen.

Verslaving

Volgens de organisaties is algemeen erkend dat roken een verslaving is, en dat het heel moeilijk is om zonder hulp te stoppen, nog moeilijker dan bij alcohol- of drugsverslavingen. Toch wordt hulp bij drank- en drugsproblemen wel vergoed via het basispakket en hulp bij nicotineverslaving straks niet meer.

De clubs wijzen erop dat stoppen met roken de beste manier is om te zorgen dat mensen gezond blijven. Ze krijgen niet alleen kanker van roken, maar ook allerlei andere ziekten zoals COPD.

De hulpprogramma's voor mensen die stoppen met roken zijn net per 1 januari 'gratis' gemaakt. Dat wil zeggen dat de kosten worden vergoed via het basispakket van de ziektekostenverzekering.


Lees meer over:

basispakketZorgverzekeringen

Aanbevolen artikelen