BAARN - Mensen beoordelen de kwaliteit en vaardigheden van een psychotherapeut op basis van hun kantoor. Een geordende en nette behandelkamer, met kussens, vloerkleden en een persoonlijke tintje leidt tot een hogere beoordeling van de therapeut.

Dit blijkt uit onderzoek van de Ohio State University.

Het onderzoek omvatte diverse experimenten waarin mensen 30 foto's te zien kregen van kantoren en behandelkamers van psychotherapeuten in Manhattan.

Oogpunt

De foto's toonden de stoel van psychotherapeut vanuit het oogpunt van de patiënt. In totaal namen 242 studenten deel aan de verschillende experimenten.

De deelnemers gaven aan dat ze zich comfortabeler zouden voelen bij, en betere zorg verwachten van een psychotherapeut met een geordende en persoonlijke kamer. Ook een zachte uitstraling door middel van kussens, tafellampen, planten en vloerkleden draagt bij aan dit gevoel.

Bij diezelfde geordende, zachte en persoonlijke werkkamers hoorden volgens de deelnemers vriendelijke en vakkundige therapeuten.

Oordeel

De vijf best beoordeelde werkkamers werden beschreven als comfortabel, leuk, schoon, warm en uitnodigend. De therapeuten uit die werkkamers werden ook gezien als georganiseerd, professioneel, vriendelijk en ervaren. De slechtste werkkamers waren rommelig, vies, oncomfortabel, onprofessioneel en klein.

Opvallend genoeg waren de deelnemers het vooral eens over wat een behandelkamer van een psychotherapeut slecht maakt. "Mensen zijn het er niet over eens wat een werkkamer goed maakt, maar de negatieve aspecten werden echt keer op keer genoemd", vertelt onderzoeker Jack Nasar.

De verwachtingen van de therapeuten gebaseerd op de werkkamers ging verder dan kwaliteiten. De vijf best beoordeelde werkkamers werden vaker aan een man toebedeeld. De slechte behandelkamers hoorden vaker bij een vrouw.

Inrichting

Volgens Nasar laat het onderzoek zien dat therapeuten hun werkkamer wel degelijk serieus moeten nemen. Op die manier zullen patiënten eerder terugkomen.

Nasar: "Ik adviseer psychotherapeuten om hun behandelkamers zacht en vriendelijk in te richten. Hang diploma's aan de muur en zorg voor een persoonlijk tintje. Tot slot is het ook van belang om alles netjes en opgeruimd te houden. "