BONN - Artsen van de universitaire klinieken in Bonn en Greifswald hebben aanwijzingen gevonden dat de darmbacterie EHEC bij sommige patiënten het immuunsysteem ontregelt en zo zware complicaties veroorzaakt. Dat meldden de onderzoekers woensdag.

In bloedvaten van een aantal ernstig zieke patiënten zijn ophopingen gevonden van een eiwit dat verantwoordelijk is voor bloedstolling.

Die beperken de doorbloeding van bepaalde hersengebieden en de bijnieren, wat kan leiden tot complicaties als nierfalen (HUS), bewustzijnsverlies en epileptische aanvallen.

Immuunreactie

Vermoedelijk is de oorzaak een immuunreactie, die door de EHEC-bacterie opgewekt wordt. Het immuunsysteem maakt dan zogenoemde autoantistoffen aan die zich tegen het eigen lichaam keren.

In Greifswald krijgen inmiddels vier ernstig zieken een speciale behandeling waarbij die stoffen uit hun bloed worden gefilterd. De eerste testresultaten zijn hoopgevend, aldus de artsen.

Lees hier meer over HUS.

Bloedplasma

Duitse ziekenhuizen hebben ondertussen meer bloedplasma nodig om patiënten met zware complicaties als gevolg van de darmbacterie EHEC te kunnen helpen. Universiteitsziekenhuis Hamburg deed vandaag een hernieuwde oproep voor donorbloed.

Alleen al in Hamburg hebben artsen de afgelopen drie weken ruim 6000 doses bloedplasma gebruikt door de EHEC-epidemie. Dat is een hoeveelheid waar zij onder normale omstandigheden 3 tot 4 maanden mee doen.