BAARN - Zwangere vrouwen die zich te vaak vergrijpen aan patat, hamburgers en ander vet eten, lopen meer risico op een doodgeboren kindje, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Wetenschappers aan de Universiteit van Oregon ontdekten dat een ongezond voedingspatroon de bloedstroom naar de placenta, de voedingsbron voor de foetus, doet verminderen.

Uit eerdere studies bleek al dat bijna alle zwangerschapscomplicaties, van abnormale groei van de foetus tot vroeggeboorte, op een of andere manier samenhangen met een beschadigde placenta.

De Amerikaanse wetenschappers deden hun onderzoek op Japanse makaken; een apenras dat een placentastructuur heeft die ongeveer gelijk is aan die van mensen

Dieet

De onderzoekers gaven de helft van de apen een vetrijke voeding, terwijl de andere apen een 'light-dieet' volgden. De apen die vet aten bleken tot 56 procent minder bloed af te geven van de baarmoeder naar de placenta.

Bovendien bleek de placenta veel vaker ontstekingsverschijnselen te vertonen. Het maakte hierbij geen verschil of de apen mager of te dik waren.

Ontwikkeling foetus

Hoofdonderzoeker Dr. Antonio Frias: "Deze studie bewijst dat het voedingspatroon van aanstaande moeders van grote invloed is op zowel de ontwikkeling van de placenta, als die van de foetus.

Het algemeen geaccepteerde calorie- en vetrijke voedingspatroon van vandaag de dag heeft een aangetoond negatief effect op de placenta en dat werkt zeer waarschijnlijk door in de ontwikkeling van het ongeboren kind. Doodgeboortes zijn hier een voorbeeld van."

Verder onderzoek

De wetenschappers gaven aan dat verder onderzoek noodzakelijk is om te bepalen hoe vetrijke voeding de bloedtoevoer naar de placenta kan beinvloeden.

Het onderzoek is gepubliceerd in het medische vakblad Endocrinology Journal.