BAARN - Het aantal nieuwe besmettingen met de agressieve darmbacterie EHEC in Duitsland lijkt af te nemen. Momenteel zijn er tweeduizend bevestigde EHEC-infecties en verdachte gevallen.

Rond vijfhonderd patiënten lijden aan de zware complicatie HUS. Achttien mensen zijn overleden.

"De situatie is zo dat die schijnbaar iets rustiger wordt, wat betreft het aantal nieuwe infecties", zei voorzitter Reinhard Brunkhorst van Duitse vereniging voor nefrologie vandaag. Nefrologie is de wetenschap van nieren en nierziekten.

Het nationale gezondheidscentrum Robert Koch meldde dat er 199 nieuwe verdachte gevallen bij zijn gekomen. Dat is al minder dan de helft van het aantal nieuwe gevallen dat woensdag werd gemeld.

Achttien doden

Momenteel zijn er ruim 2000 EHEC-infecties en verdachte gevallen. Rond 1500 patiënten lijden aan de zware complicatie HUS, een combinatie van bloedarmoede en nierfalen.

Achttien mensen zijn overleden. De bacterie is opgedoken in twaalf landen, waaronder Nederland. Alle patiënten waren recent in Noord-Duitsland.

Oorzaak

De oorzaak van de besmetting is nog steeds niet zeker. De Duitse minister van Gezondheid zei mensen nog steeds te adviseren geen rauwe groenten te eten, vooral geen rauwe komkommers, tomaten en salade.

De Duitse autoriteiten geloven niet dat vlees of zuivelproducten de oorzaak kunnen zijn.