BAARN - De ziekte van Huntington is een ongeneeslijke ziekte veroorzaakt door het afsterven van zenuwcellen. Brits onderzoek bij fruitvliegjes, biedt nieuwe inzichten en mogelijkheden voor de behandeling. 

De onderzoekers van de University of Leicester vertraagden de ontwikkeling van neurodegeneratie, het ten gronde gaan van bepaalde groepen zenuwcellen.
 
Dit proces speelt een sleutelrol bij de ziekte van Huntington en heeft grote gevolgen voor het functioneren van patiënten. 
 
"Deze doorbraak is belangrijk, aangezien er nog geen geneesmiddelen bestaan om het ontwikkelen van de ziekte te voorkomen", vertelt hoofdonderzoeker dokter Giorgini.

Enzym

Het verminderen van de activiteit van een bepaald enzym, bekend als KMO, bij fruitvliegjes, had een positief effect op het aantal zenuwcellen dat afstierf.
 
Giorgini: "We weten nu op welk enzym we moeten focussen en we beschikken over de chemische stoffen om dit enzym te beïnvloeden. Dit betekent dat we in staat zouden kunnen zijn om een medicijn te ontwikkelen dat de ziekte van Huntington vertraagt."
 
Ook Amerikaans onderzoekers wijzen op de cruciale rol van het enzym voor de behandeling van de ziekte. Zij onderzochten de rol van het enzym bij muizen.