BAARN - Hoewel een bittere smaak soms gewenst is, zoals bij koffie of chocola, zorgt bitterheid er vaker voor dat we voedsel niet op eten of uitkiezen. Voor kinderen geldt dit het sterkst. Amerikaanse wetenschappers hebben nu een stofje ontdekt dat onze smaakpapillen voor bitter blokkeren. 

"Een bittere smaak is een groot probleem voor therapietrouw van medicijnen bij kinderen. Maar ook voor gezonde voeding, zoals eten van de gezonde, maar bittere groene groente.", legt onderzoeker Paul Breslin van het Monell Chemical Senses Center uit.

"We hebben momenteel ontzettend weinig manieren om een bittere smaak effectief te controleren."

Een familie van ongeveer 25 smaakreceptoren op de tong is verantwoordelijk voor het proeven van bitter. Deze receptoren reageren op veel verschillende voedingsstoffen en ingrediënten.

Bescherming

Veel van deze stoffen die in de natuur gevonden worden zijn giftig. Een afkeer hebben voor een bittere smaak is dus ook vorm van bescherming. 

De ontdekking van de zogenaamde 'bitter blokkers' helpt wetenschappers bij het begrijpen van het mechanisme achter de bittere smaak. Op die manier kunnen zij ook nieuwe en effectieve remmers ontwikkelen.

Per ongeluk

Het onderzoeksteam ontdekte het stofje per ongeluk. De ontdekking maakte deel uit van een grotere onderzoek naar de smaakreceptoren voor bitter.