BAARN - Een ernstig vitamine- of mineralentekort komt in de Westerse landen weinig voor. Een klein tekort, wat ontzettend veel voorkomt, kan echter ook al ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid.

Onderzoekers uit Californië schrijven dit in het online FASEB Journal. Ze vonden dat een gemiddeld selenium- en vitamine K tekort leidt tot aan ouderdomsaandoeningen.

Het tekort wordt over de tijd steeds groter en daarmee ook de schade die wordt aangericht.

Onderzoeker Joyce McCann vond samen met haar onderzoeksteam verschillende wetenschappelijke bewijzen voor deze conclusie. Het belangrijkste mechanisme had de bestond uit vitamine- en mineraalafhankelijke eiwitten.

Door een tekort ontstaan mutaties in deze eiwitten wat resulteert in ouderdomskwalen zoals bijvoorbeeld kanker, hart- en vaatziekten, een verminderd immuunsysteem en verlies van hersenfunctie.

Voeding optimaliseren

Als uit vervolgonderzoek blijkt dat een tekort van andere vitamine en mineralen hetzelfde effect heeft, zullen we op zoek moeten gaan naar methodes om onze voeding te optimaliseren." aldus McCann. "Het belang van een voldoende inname van vitamines en mineralen wordt hiermee weer benadrukt."