BAARN - Speciale gekleurde glazen kunnen de klachten van bepaalde migrainepatiënten verminderen. Dit doen ze door de hersenactiviteit te normaliseren. Dit blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek.

Sommige migrainepatiënten zijn heel gevoelig voor visuele prikkels zoals licht en kleur.

"Deze prikkels veroorzaken klachten, maar patiënten kunnen ook illusies waarnemen van bijvoorbeeld kleur, vorm en beweging.", legt onderzoeker Jie Huang van de Michigan State University uit.

Gestreepte patronen

In eerder onderzoek vond Huang al dat de gevoeligheid voor visuele prikkels gepaard gaat met overmatige activiteit in de hersenen. Deze overmatige hersenactiviteit kan de migraine veroorzaken. Ook bleek al eerder dat bepaalde gestreepte patronen bij sommige mensen een trigger vormt voor migraine.

Het onderzoeksteam testten mensen met en zonder migraine. Ze maakten lenzen waarvan de kleur afgestemd was op de persoon. Daarnaast gebruikten de onderzoekers ook grijze en gekleurde lenzen als vergelijkingsmateriaal.

Gedurende het onderzoek lagen de deelnemers in een MRI-scan en werden ze blootgesteld aan verschillende gestreepte patronen. De migrainepatiënten ervaarden minder klachten bij alle drie de lenzen, maar de speciaal voor hen ontworpen lenzen werkten beduidend het best.

Klachtvermindering

Huang: "De controlelenzen verminderden de visuele klachten met ongeveer 40 procent in vergelijking met geen lenzen. Maar het dragen van de speciale lenzen gaf een verlichting van ruim 70 procent."

Het onderzoek laat zien dat het dragen van een zonnebril al verlichting biedt voor migrainepatiënten, maar dat de speciaal voor hen ontworpen getinte brillenglazen een nog groter verschil kunnen maken. Zeker omdat de visuele prikkels ook tijdens het lezen, televisie kijken en computeren kunnen ontstaan.

Niet nieuw

"Gekleurde lenzen gebruiken om migraineklachten te verminderen is niet nieuw.", vertelt Kathleen Digre van de University of Utah. Zij was niet betrokken bij het onderzoek. Digre en haar collega's maken al langer gebruik van speciale filterende lenzen voor lichtgevoelige migrainepatiënten.

"Dit nieuwe onderzoek laat met behulp van een MRI zien dat de lenzen de hersenactiviteit veranderen. Dat is wel een belangrijke bevinding.", aldus Digre. "We weten echter niet of deze verandering in hersenactiviteit de hoofdpijn vermindert. Meer onderzoek is dan ook nodig."