AMSTERDAM - Zwangere vrouwen die niet vanwege medische redenen in het ziekenhuis hoeven bevallen, kunnen dat beter niet doen. Ziekenhuisbevallingen zorgen voor onnodige risico's.

Dat zegt professor Raymond de Vries die donderdag aan de Universiteit van Maastricht benoemd wordt tot hoogleraar Fysiologische Verloskunde, schrijft De Telegraaf.

De van oorsprong Amerikaanse De Vries wil een tegengeluid laten horen in de discussie over de hoge babysterfte in Nederland.

Utrechts onderzoek suggereerde vorig jaar dat dat door het hoge aantal thuisbevallingen in Nederland komt. Volgens De Vries zorgen ziekenhuisbevallingen juist voor een groter risico voor moeders.

Keizersnede

Bevallingen in het ziekenhuis leiden volgens De Vries vaker tot een keizersnede. Daarbij is de kans op complicaties en zelfs moedersterfte hoger dan bij thuisbevallingen.

"In 1990 stierven in de VS in het ziekenhuis nog twaalf op de honderdduizend vrouwen in het kraambed en drie jaar terug was dat zeventien. In Nederland ligt dat aantal op de helft."