AMSTERDAM - Er is een nieuwe test in de handel voor de geslachtsziekte chlamydia, waarmee snel en eenvoudig is vast te stellen aan welke soort chlamydia een besmet persoon lijdt.

Dat is met name belangrijk voor homoseksuele mannen, die vaak een soort chlamydia onder de leden hebben die langer dan gebruikelijk met antibiotica moet worden behandeld.

Dat meldde de Vrije Universiteit in Amsterdam dinsdag. In Nederland lopen jaarlijks zo'n 60.000 mensen chlamydia op. Donderdag promoveert medicus Koen Quint op een onderzoek naar de nieuwe test, waarmee het DNA van de chlamydiabacterie kan worden vastgesteld.

Behandeling

Er zijn negentien soorten chlamydia. Mensen weten vaak niet dat ze de soa hebben, maar besmetten ondertussen wel anderen. Behandeling is noodzakelijk.

Quint heeft ook gevonden dat er geen verband is tussen chlamydia en baarmoederhalskanker, zoals lang is gedacht. Het blijkt wel dat besmette vrouwen vaak tegelijk chlamydia en het humaan papillomavirus (HPV) hebben. HPV kan baarmoederhalskanker veroorzaken.