BAARN - Vrouwen die meer dan vijf koppen koffie per dag drinken verkleinen de kans op een bepaald type borstkanker na hun vijftigste. Dat suggereert nieuw onderzoek.

Voor het onderzoek bestudeerden de wetenschappers de gegevens van 2818 borstkankerpatiënten en 3111 mensen zonder borstkanker. De deelnemers aan het onderzoek waren tussen de 50 en 74 jaar en allemaal geboren in Zweden.

Vrouwen die meer dan vijf koppen koffie per dag drinken, bleken minder vaak kwaadaardige tumoren in hun borsten te ontwikkelen dan vrouwen die zelden of nooit koffie drinken.

Oestrogeenreceptor-negatief

Het drinken van de koffie had alleen effect op het type borstkanker oestrogeenreceptor-negatief. Een moeilijk te behandelen vorm van borstkanker. Hoe het komt dat de koffie dit effect heeft, is de onderzoekers nog niet duidelijk. Hiervoor is verder onderzoek nodig.

De onderzoekers wijzen er ook op dat er veel onderzoek wordt gedaan naar het effect van koffie en dat er veel verschillende onderzoeksresultaten zijn en dat er ook risico's aan het drinken van veel koffie kunnen zitten.