Hartaanval in ochtend geeft meer schade

BAARN - Mensen die 's ochtends een hartaanval krijgen lijken slechter af, dan diegene die op een ander moment van de dag of nacht worden overvallen. Tussen 6.00 en 12.00 uur veroorzaakt een hartaanval veel meer schade, zo hebben experts ontdekt.

De conclusie is gebaseerd op een onderzoek onder ruim 800 Spaanse hartpatiënten. De onderzoekers verdeelden deze patiënten onder in vier groepen afhankelijk van het tijdstip waarop de aanval plaats vond.

De 'ochtendgroep' bleek de meest ernstige hartaanvallen te hebben.

Enzym

Na een hartaanval is er in het bloed van de patiënt een bepaald enzym aanwezig dat wijst op stervend hartweefsel. Bij mensen met een hartaanval tussen 6:00 en 12:00 uur was een veel grotere hoeveelheid van dit enzym aanwezig.

Op basis van dit bloedenzym concluderen de onderzoekers dat de schade in het hart na een 'ochtendhartaanval' gemiddeld 20 procent groter is.

Biologische klok

Het natuurlijke slaap-waakritme van ons lichaam is wellicht een verklaring voor dit verschil. Uit eerdere onderzoek kwam al naar voren dat de biologische klok het risico op een hartaanval beïnvloedt.

Zo is al langer bekend dat een hartaanval net na het ontwaken vaker voorkomt, dan op andere tijdstippen van de dag. De schade die dit aanricht was echter nog niet eerder onderzocht.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie