Vrijdag 1 juli 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Een op drie volwassenen heeft te hoge bloeddruk

AMSTERDAM – Een op de drie volwassenen heeft een te hoge bloeddruk, oftewel hypertensie. Gevaarlijk, want recent onderzoek toont aan dat dit de grootste risicofactor voor hartziekten en beroertes is.

Op Wereld Hypertensie Dag, 17 mei aanstaande, wordt aandacht gevraagd voor het onder controle krijgen en voorkomen van hypertensie.

Een hoge bloeddruk of hypertensie is zoals gezegd de grootste risicofactor voor hartziekten en beroertes. Het treft momenteel meer dan een miljard mensen wereldwijd.

Dit betekent dat één op de drie volwassenen aan deze aandoening lijdt, wat neerkomt op drie miljoen mensen in Nederland.

Verdubbeling

Daarnaast is het aantal personen met overgewicht de afgelopen twintig jaar verdubbeld. Tegenwoordig kampen vijf op de tien mannen en vier op de tien vrouwen in Nederland met overgewicht en dit is een van de belangrijkste oorzaken van een te hoge bloeddruk.

Veel hartziekten kunnen worden voorkomen als een hoge bloeddruk in een vroeg stadium wordt gedetecteerd en behandeld. Daarom zou iedereen zijn waarden moeten kennen en regelmatig zijn bloeddruk moeten meten. Dit kan natuurlijk bij de huisarts, maar voor wie last heeft van het 'witte jassen syndroom' zijn er ook diverse bloeddrukmeters voor thuis verkrijgbaar.

Aanbevolen artikelen