NIEUWEGEIN - Een bruin kleurtje na de vakantie is belangrijk, maar ruim een op de vijf Nederlanders verbrandt door te lang onbeschermd in de zon te blijven.

Nederlanders smeren te weinig; 30 procent maar een keer per dag en 10 procent smeert zelfs helemaal niet. Een klein deel verbrandt zelfs liever dan zonder kleur terug te komen van vakantie.

Volgens Peter Velthuis, dermatoloog aan de Velthuiskliniek, weten Nederlanders heel goed hoe ze met de zon om moeten gaan, maar laten sommigen het om hier naar te handelen.

Dat blijkt ook uit onderzoek van Samenwerking Verantwoord Zonnen onder bijna zevenhonderd vakantiegangers.

Onvoorbereid

De helft van de Nederlanders gaat onvoorbereid op zonvakantie. Velthuis: "De huid moet gewend zijn aan zonnestraling zodat verbranding wordt voorkomen. Dat kan door de huid met mate bloot te stellen aan de buitenzon of door een bezoek aan de zonnebank te brengen."

Naast een goede voorbereiding is voldoende smeren van groot belang. Regelmatig en vooral dik insmeren is essentieel om de huid goed te beschermen.

Volgens Wilma Bergman, dermataloog aan het LUMC, is een keer smeren echt te weinig. "Drie tot vier keer per dag is toch wel minimaal."

Kleur behouden

Na afloop van de vakantie is bijna een kwart van de Nederlanders bezig om hun bruine teint te behouden, doormiddel van buitenzon of zonnebank. Dit geldt vooral voor vrouwen.

Opmerkelijk daarbij is dat twee op de drie Nederlanders denkt dat de zonnebank minder schadelijk is dan de zon. Dit is echter een misvatting. Hoewel het 'zonlicht' van een zonnebank te reguleren valt, is de sterkte gelijk aan die van de middagzon aan de Middellandse zee.

Kanker

Verantwoord zonnen is gezond en kan zelfs de kans op het ontstaan van bepaalde vormen van kanker verminderen. Een teveel aan zon is niet goed. Toch verbranden veel Nederlanders gedurende hun vakantie, 6 procent is zelfs van mening dat dit bij de vakantie hoort.

Bergman: Het is een risicovolle misvatting om te denken dat je sneller of donkerder bruin wordt door eerst te verbranden." De bruine teint verdwijnt dan juist sneller. "Langzaam bruin worden met voldoende antizonnebrandmiddel houdt je zelfs langer en mooier bruin."