Vrijdag 1 juli 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

'Tai Chi helpt bij hartfalen'

BAARN - Ontspannen en bewegen tegelijk. En ook nog eens aan je gezondheid werken. Tai Chi verbetert de kwaliteit van leven bij patiënten met hartfalen, zo blijkt uit onderzoek aan de Harvard Medical School.

Tai Chi is een eeuwenoude Chinese bewegingsleer die bestaat uit langzame, soepele bewegingen. Het vraagt concentratie en wordt daarom ook vaak gezien als een bewegingsvorm van meditatie.

Beweging vormt voor patiënten met hartfalen vaak een struikelpunt. Lang is gedacht dat deze patiënten elke vorm van beweging moesten vermijden.

Daarbij zijn er weinig grote studies uitgevoerd naar het effect van (meditatief) bewegen bij hartfalen.

Onderzoek

Onderzoekers van de Harvard Medical School bestudeerden 100 patiënten en verdeelden hen over twee groepen. De ene groep nam deel aan een 12 weken durend Tai Chi programma. De andere groep patiënten kreeg voorlichting.

Na afloop van het onderzoek was er bij de 'Tai Chi groep' sprake van verbetering van de kwaliteit van leven. Dit uitte zich onder andere in een toegenomen zelfvertrouwen, meer bewegen en zich gezonder voelen.

Veilig

"Tai Chi is een veilige manier van bewegen voor patiënten met hartfalen," aldus de onderzoekers. Het bewegen gaat geleidelijk, er wordt gewerkt aan het evenwicht en ook ademhalingstechnieken worden toegepast.

Volgens de onderzoekers heeft de bewegingsleer wellicht ook positieve effecten op patiënten met een hoge bloeddruk, evenwichtsproblemen of bewegingsproblemen. Tai Chi lijkt spanning en stress te verminderen, kracht te vergroten en de stemming te verbeteren. Daarbij is het een goed alternatief voor intensieve sporten.

Aanbevolen artikelen