BAARN - Het soort vet in voeding is belangrijker dan de hoeveelheid. Tot die conclusie komt de Europese voedselautoriteit (EFSA). De experts geven dan ook een universele aanbeveling voor vetinname af: "Stap over op onverzadigd vet."

Het vervangen van producten met verzadigd vet door producten met onverzadigd vet, is goed voor je cholesterolwaarden.

Dit heeft de EFSA onlangs vastgesteld bij de beoordeling van een aantal gezondheidsclaims. De leidende voedselorganisaties in de Verenigde Staten en Europa en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) hebben hiermee een universele aanbeveling voor de vetinname afgegeven.

Simpel gezegd is de aanbeveling: een voeding die minder verzadigde (vaste) vetten en meer onverzadigde (zachte of vloeibare) vetten bevat is goed voor hart- en bloedvaten.

Onmisbaar

Vet is onmisbaar in onze voeding, maar niet alle vetten zijn hetzelfde. Ook het Voedingscentrum hanteert de regel: hoe zachter hoe beter. Het Voedingscentrum adviseert het gebruik van halvarine in kuipjes en vloeibaar bak- en braadvet in knijpflessen.

Ook de meeste plantaardige oliën zijn gezond. Frituren kun je het best doen met vloeibaar frituurvet of olie in plaats van harde blokken frituurvet.

Toepassen

Hoewel veel Nederlanders de aanbevelingen wel kennen, blijkt het in de praktijk toch lastig om deze kennis toe te passen, hoewel dat vrij eenvoudig is volgens Gerard Hornstra.

"Kies bijvoorbeeld een keer vis in plaats van vlees, of walnoten in plaats van borrelnoten. Gelet op de problematiek rond overgewicht moeten veel mensen op hun calorieën letten. Maar dat is niet het hele verhaal. Voor een gezond hart moet je vaak je leefstijl aanpassen, calorieën besparen en er tegelijkertijd op letten dat je voldoende onverzadigde vetten binnenkrijgt."