BAARN - Het kijken van televisie en het spelen van computerspelletjes op jonge leeftijd vergroten de kans op een hartaanval op latere leeftijd. Dit geldt al voor kinderen vanaf zes jaar, zo blijkt uit onderzoek van de University of Sydney.

Bijna vijftienhonderd leerlingen tussen de zes en zeven jaar oud van 34 basisscholen in heel Australië werden bij het onderzoek betrokken.

De ouders werd gevraagd een vragenlijst in te vullen over het televisie- en computergedrag van hun kinderen, waarna een digitale foto van de slagaderen in de ogen van de kinderen werd genomen.

De leerlingen, die meer dan een uur per dag televisie keken, vertoonden volgens de onderzoekers vernauwde slagaderen.

Dit wordt gezien als een eerste waarschuwing voor een hoge bloeddruk en hartaanval op latere leeftijd. Ieder uur dat voor de televisie wordt doorgebracht verhoogt het risico van een hoge bloeddruk op latere leeftijd met 10 procent.

Wijdere slagaderen

Bamini Gopinath, één van de onderzoekers en verbonden aan het Centre for Vision Research, merkt daarbij op dat kinderen die veel bewegen wijdere slagaderen hebben dan kinderen die minder bewegen.

De leerlingen, die dagelijks een uur buiten spelen, bleken wijdere slagaderen te hebben dan degenen, die een half uur per dag niet halen.

De veranderingen in de oogslagaderen zijn volgens de onderzoekers representatief voor wat er in de rest van het lichaam gebeurt. Gopinath: "Overmatig televisiekijken gaat hand in hand met minder fysieke inspanning, een ongezond eetpatroon en gewichtstoename."

Buiten spelen

De studie wijst uit dat Australische kinderen gemiddeld 1,9 uur voor de televisie doorbrengen en 36 minuten buiten spelen.

De onderzoekers merken op dat kinderen in Engeland waarschijnlijk nog minder buiten spelen door het verschil in klimaat.