BAARN - Overmatig huilen bij baby's kan wijzen op gedragsproblemen op latere leeftijd. Ook baby's met eet- en slaapproblemen hebben een verhoogd risico op gedragsproblemen in hun verdere leven.

Onderzoekers van de University of Warwick vergeleken resultaten van 22 onderzoeken uit de periode 1987 tot 2006. In totaal waren bijna 17.000 kinderen betrokken.

Eén op de vijf baby's blijkt symptomen te hebben die in de toekomst kunnen leiden tot aandoeningen als ADHD.

Eten, slapen, huilen

Overmatig huilen en problemen met eten en slapen staan in verband met een verhoogd risico op ADHD, angst, depressie en agressief gedrag.

Een baby met meerdere risicofactoren heeft een nog grotere kans. "Het risico op gedragsproblemen wordt verdubbeld door huil-, eet- of slaapproblemen." verklaart professor Dieter Wolke.

Zonder reden

Toch hoeven ouders van een huilbaby zich niet direct zorgen te maken. Huilen is normaal. Het gaat echter om baby's die na drie maanden nog steeds overmatig huilen. Zonder reden, zoals bijvoorbeeld koliek (darmkrampjes).

Daarbij toont de studie nog geen oorzakelijk verband aan. Dit betekent dat behandeling van de 'baby-problemen', niet automatisch leidt tot het voorkomen van gedragsproblemen op latere leeftijd. Het huilen kan ook een vroeg symptoom van de gedragsproblemen zijn.