BAARN - Buikpijn en problemen met de ontlasting, zowel diarree als verstopping. Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) uit zich in veel klachten. Uit onderzoek blijkt nu dat pepermunt deze klachten vermindert.

Het is voor het eerst dat de kalmerende en pijnverminderende 'krachten' van pepermunt wetenschappelijk worden bewezen.

Natuurlijke genezers maken al veel langer gebruik van de verzachtende werking van pepermunt.

Door middel van een specifiek 'anti-pijnkanaal' in het lichaam vermindert pepermunt de pijn, die veroorzaakt wordt door bijvoorbeeld mosterd of chilipepers.

Behandeling

Volgens onderzoeker Stuart Brierley van de University of Adelaide vormt deze uitkomst de eerste stap naar een nieuwe soort behandeling voor PDS. Genezing is momenteel nog niet mogelijk.

PDS is een veelvoorkomende aandoening: 5 tot 20 procent van de Nederlandse bevolking heeft last van prikkelbare darmen. Het syndroom komt twee keer zo veel voor bij vrouwen. Vaak ontstaan of verergeren de klachten in periodes van stress of drukte.

 "Bij sommige mensen ontstaan klachten na het eten van vet of kruidig voedsel, koffie en alcohol", aldus Brierley. PDS kan echter ook een reactie zijn op antibiotica of voedselvergiftiging. In sommige gevallen is het syndroom zelfs genetisch bepaald.

De resultaten van het onderzoek zijn terug te vinden in het tijdschrift Pain.