'Betere manier om groei zaadballen te meten'

ALKMAAR - Artsen van het Medisch Centrum Alkmaar hebben een nieuwe manier gevonden om de groei van zaadballen bij jongens beter in de gaten te houden. Dat hebben ze dinsdag bekendgemaakt.

Ze hebben duizend jongens tussen 0 en 18 jaar uit Noord-Holland onderzocht en op basis daarvan een grafiek ontwikkeld die aangeeft hoe groot een zaadbal op een bepaalde leeftijd moet zijn.

De onderzoekers hopen dat hun nieuwe meetinstrument wereldwijd wordt gebruikt bij de behandeling van niet-ingedaalde zaadballen.

Als zaadballen zich niet goed ontwikkelen, kan de eigenaar ervan op latere leeftijd minder vruchtbaar worden. Om dat te voorkomen worden de jongens vaak geopereerd. Het ziekenhuis in Alkmaar verwacht dat door de nieuwe methode veel operaties niet meer nodig zijn.

Voorzorg

Het meetinstrument dient specifiek voor jongens die in hun babytijd nog geen problemen hadden, maar die rond hun zesde verjaardag wel krijgen. De ervaring leert dat de dan niet-ingedaalde zaadbal meestal alsnog vanzelf, voor de puberteit, op zijn plek valt.

Door de nieuwe meetmethode kan dat proces beter worden gevolgd. De dokters zullen minder snel uit voorzorg opereren.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie