AMSTERDAM - Diabetes gaat vaak gepaard met depressieve klachten. Online hulp voor deze klachten is effectief, zo blijkt uit onderzoek aan de Vrije Universiteit.

Veel mensen met diabetes hebben last van depressieve klachten. In Nederland heeft een op de zes volwassenen met diabetes depressieve klachten.

Dat is twee keer zoveel als bij mensen zonder diabetes. Met 900.000 diabetespatiënten in Nederland komt dit neer op 150.000 Nederlanders bij wie de diabetes gepaard gaat met depressie.

Diabetergestemd

De depressieve klachten blijven vaak onbehandeld. Onderzoeker Kim van Bastelaar beschrijft de ontwikkeling en de effectiviteit van de website Diabetergestemd.nl in het tijdschrift Diabetes Care. Op Diabetergestemd.nl wordt aandacht besteedt aan diabetes en hoe die de stemming kan beïnvloeden. Ook het omgekeerde, hoe depressie de diabeteszorg negatief beïnvloedt, krijgt aandacht.

Uit het onderzoek van van Bastelaar bleek deze aanpak van de website effectief in het verlagen van depressieve klachten bij diabetespatiënten.

Eerder onderzoek

Ook eerder onderzoek liet al zien dat behandeling van depressie via internet effectief is. Het internet heeft als voordeel dat mensen vanuit huis de behandeling kunnen volgen op het moment dat het hen het beste uitkomt. Daarbij komt dat diabetespatiënten al veel tijd bij een zorgverlener doorbrengen: een extra reden om juist hulp via internet te waarderen.