BAARN - Het niet kunnen doorzien van een leugen of proeven van sarcasme kan wijzen op een vroeg stadium van dementie. Dit blijkt uit de de eerste resultaten van Amerikaans onderzoek.

Onderzoekers aan de University of California, San Francisco hebben de hersenen van patiënten met een neurodegeneratieve ziekte (zoals dementie) met behulp van MRI scans in kaart gebracht.

Hierbij ontdekten ze een verband tussen verstoringen in bepaalde gebieden van de hersenen en het niet kunnen doorzien van een leugen.

Tijdens het onderzoek kregen zowel gezonde mensen als patiënten met een neurodegeneratieve ziekte een video te zien van een gesprek tussen twee mensen.

Een van hen vertelde regelmatig een leugen of maakte gebruik van sarcasme. Dit was zowel verbaal als non-verbaal zichtbaar gemaakt. Vervolgens beantwoordden de deelnemers een vragenlijst.

Onwaarheden

De gezonde deelnemers waren veel beter in staat om onwaarheden te herkennen. Met name patiënten met fronto-temporale dementie (dementie aan de frontale kwab) hadden moeite met de vragenlijst. Patiënten met andere vormen van dementie, zoals Alzheimer, deden het beduidend beter.

Het vermogen om leugens te herkennen is gevestigd in de frontale kwab van de hersenen. Bij ziektes als fronto-temporale dementie gaat juist de functie van dit gebied van de hersenen langzaam achteruit. De frontale kwab speelt een belangrijke rol bij verschillende typisch menselijke gedragingen.

Gedragsveranderingen

Hierdoor zijn de eerste tekenen van de ziekte vaak een aantal ernstige gedragsveranderingen. Mensen gedragen zich soms ongepast bijvoorbeeld, krijgen andere politieke opvattingen of veranderen van religie. Vaak worden deze veranderingen geweten aan een depressie of midlife-crisis, maar niets hoeft minder waar te zijn.

"We moet patiënten in een vroeg stadium vinden", aldus onderzoeker Katherine Rankin. Deze resultaten van het onderzoek kunnen hierbij wellicht helpen. Helaas zijn er nog geen medicijnen beschikbaar voor dementie, maar zodra die er zijn biedt vroeg-diagnose de beste kansen.

We moeten ons meer bewust worden van de mogelijke oorzaak van gedragsverandering. "Als het gedrag van iemand verandert en hij of zij geen leugens en sarcasme meer doorziet, wordt het tijd om een afspraak te maken met een specialist."