BAARN - Energiedrankjes gecombineerd met wodka, whisky of een andere alcoholische versnapering zijn populair in het uitgaansleven. Uit nieuw onderzoek blijkt echter dat de combinatie gevaarlijker is dan men aanvankelijk dacht.

Het drinken van alcohol prikkelt mensen en maakt drinkers vrolijk. De mix met een energiedrank benadrukt dit effect door de grote hoeveelheid caffeïne.

Dit resulteert in sterke prikkels en impulsieve reacties, maar ook in minder remmingen en beperkingen.

Onderzoeker Cecile Marczinski van Northern Kentucky University: "Mensen die energiemixen drinken kunnen minder goed beoordelen tot wat ze wel en niet in staat zijn."

Onderzoek

Gedurende het onderzoek werden studenten onderverdeeld in vier groepen. Een groep dronk een mix van alcohol en energiedrank. De andere drie groepen dronken energiedrank, alcohol of een placebodrank. Vervolgens werd het gedrag van de deelnemers onderzocht met behulp van een computertaak en een vragenlijst.

De studenten die het mixdrankje genuttigd hadden voelden zich duidelijk minder beneveld dan de 'alcoholgroep'. De bloedwaardes en het reactievermogen waren in beide groepen gelijk. De energiedrank gemixt met alcohol resulteerde echter wel in veel meer prikkels: twee keer zo veel dan alcohol alleen.

Bescherming

Normaal gesproken beschermt ons lichaam zichzelf tegen alcohol door slaperig te worden, en soms zelfs bewusteloos te raken. De energiedrank remt dit beschermingsmechanisme en juist daar schuilt het gevaar.

Het onderzoek van Marczinski bevestigt wat doktoren al jaren observeren. Het gevaar van de combinatie van alcohol en caffeïne is ook al in meerdere onderzoeken aangetoond. Naast caffeïne bevatten energiedranken ook nog suiker en kruiden. Ook deze stoffen kunnen het effect van alcohol beïnvloeden.