BAARN - Onderzoekers van de University of Nottingham zijn per ongeluk op een mogelijke behandelmethode voor artritis gestuit. Een simpele optische illusie lijkt de pijn bij patiënten namelijk te halveren.

Het onderzoek is nog in een vroeg stadium, maar de resultaten zijn veelbelovend. Bij bijna 85 procent van de deelnemers halveerde de pijn veroorzaakt door de artritis. Dit heeft weer positieve effecten op de mobiliteit van de handen.

Voor de illusie plaatst de patiënt zijn hand in een box met een camera. Deze camera projecteert de hand vervolgens op een scherm. De patiënt ziet dan dat zijn vingers worden gestrekt en gebogen door iemand vanuit de andere kant van de box.

Het idee dat de handen werden 'gemasseerd' werkte voor veel patiënten pijnverminderend. Opvallend was dat er alleen sprake was van pijnreductie als de patiënt de illusie kreeg dat de pijnlijke delen werden behandeld.

Makkelijker bewegen

Het genezen van artritis is niet mogelijk en behandeling richt zich dus op pijnvermindering en fysiotherapie. Blijven bewegen is ontzettend belangrijk voor artritis-patiënten. Een aantal deelnemers van het onderzoek gaf aan dat juist bewegen ook gemakkelijker ging na de illusie.

Naar aanleiding van hun ontdekking hebben de onderzoekers een beurs gekregen om het onderzoek voort te zetten. De eerste resultaten worden gepubliceerd in het tijdschrift Rheumatology.