BAARN - Met de leeftijd neemt ook de angst voor de spiegel toe. Vrouwen van middelbare leeftijd zijn vier keer minder tevreden met hun spiegeldbeeld dan tienermeisjes. Meer dan 90 procent van de veertigers en vijftigers is zelfs zo ontevreden dat zij een angstsyndroom voor de spiegel hebben ontwikkeld.

Slechts 9 procent van de vrouwen boven de vijftig is trots op wat ze in de spiegel zien, terwijl 42 procent van de tienermeisjes blij is met hun spiegelbeeld. Dat meldt de Daily Mail.

Dit geldt zelfs voor 43 procent van de twintigers. Een onderzoek onder ruim 1200 Britse vrouwen laat dit zien.

Lichaam verandert

Het ouder wordende lichaam is een belangrijke boosdoeners voor dit negatieve zelfbeeld. Bijna alle ondervraagde vrouwen boven de veertig zouden wel iets aan zich zelf willen veranderen.

Een slanke taille en een platte buik staan met 41 procent bovenaan het verlanglijstje. Ook strakke armen (11 procent) en benen zonder cellulitis (10 procent) zijn sterk gewenst.

Volgens psychologe Susan Quilliam leven we in een tijd waar schoonheid wordt gedefinieerd als jong. "Op middelbare leeftijd voelen vrouwen zich soms onzichtbaar - of erger nog, onaantrekkelijk."

Jonge mode

Daarbij komt dat de mode industrie sterk gericht is op de jeugd. De veranderingen in het lichaam van een vrouw op middelbare leeftijd passen hier niet altijd bij. Een maatje 40 op twintig jarige leeftijd is heel anders dan op vijftig jarige leeftijd.

Quilliam: "Mode richt zich op een jong figuur. De ervaring bij rijpere vrouwen dat hun lichaam hier niet voor gemaakt is kan een flinke deuk in het zelfvertrouwen geven."