BAARN - Britse meisjes worden alsmaar dikker. De omtrek van hun taille is de voorbije dertig jaar met maar liefst tien centimeter toegenomen. Ook jongens worden steeds breder in de taille.

Uit driedimensionale metingen in Groot-Brittannië blijkt dat een meisje van elf vandaag de dag een 'gemiddelde' taille heeft van 66 centimeter.

In 1978 was dat nog 58 centimeter. Jonge meisjes zijn nu even breed als jongens van dezelfde leeftijd.

Ook de taille van de 'gemiddelde' jongen is toegenomen. Jongens van 11 zijn nu gemiddeld 68 centimeter breed tegenover 61 centimeter in 1978.

Spijbelen

Opvallend is ook dat steeds meer mannen meer inspanningen leveren om gezonder te eten en te bewegen. Dit in tegenstelling tot vrouwen die dan ook steeds zwaarder worden.

Volgens experts begint het probleem op school waar steeds meer meisjes met smoesjes de lessen lichamelijk opvoeding skippen. Ze nemen ook steeds minder deel aan schoolcompetities.

Driedimensionale scanner

De nieuwe metingen werden uitgevoerd met een driedimensionale scanner waarbij 2.500 kinderen en jongeren tussen 4 en 17 gemeten werden en die resultaten werden vergeleken met de metingen van 8.000 kinderen in 1978.

Richard Barnes van marketingresearchbureau Select Research, dat verantwoordelijk is voor de metingen: "Het is te vroeg om conclusies te trekken over zwaarlijvigheid; de kinderen zijn ook groter geworden. Wel kunnen de 3D-metingen ons inzichten opleveren over het gevaar dat kinderen lopen en of er preventieve maatregelen nodig zijn."

Wat de verschillen zijn bij Nederlandse jongeren is niet bekend.