BAARN - Voor obese mensen lijkt een gewichtsverminderende operatie een serieuze overweging waard. Naast gewichtsverlies resulteert deze operatie ook in een grote afname van diabetes en andere gezondheidsproblemen.

Dit blijkt uit het eerste grootschalige onderzoek naar de impact van bariatrische chirugie in het Verenigd Koninkrijk. Bariatrische chirurgie is chirurgie met als doel het verminderen van het gewicht.

Na het bestuderen van 1421 operaties bleek dat een gemiddelde patiënt bijna 60 procent van het overgewicht verloor.

Daarnaast daalde het aantal diabetes type 2 gevallen met 50 procent en was er veelal sprake van een verbeterde bloeddruk. Veel patiënten gaven aan dagelijkse activiteiten, zoals bijvoorbeeld traplopen, ook weer beter uit te kunnen voeren.

Aanwinst

Volgens de onderzoekers vormt bariatrische chirurgie een aanwinst voor de gezondheid, de economie en de maatschappij. "Ons alleen maar richten op preventie is ineffectief gebleken.", verklaart Alberic Fiennes, hoofdonderzoeker en bariatrisch chirurg.

Er zijn inmiddels twee generaties obese patiënten die steeds vaker te maken krijgen met beroertes, hart- en vaatziekten en kanker. "Preventie heeft voor deze mensen geen zin meer, zij moeten behandeld worden."

Laatste redmiddel

Woordvoerders van verschillende gezondheidsorganisaties in het Verenigd Koninkrijk zijn iets terughoudender met betrekking tot de operaties. Zij zien de operatie als een alternatieve behandeling die pas ingezet dient te worden als andere pogingen zoals leefstijlveranderingen te weinig effect hebben.

De behandeling van obesitas verdient wel blijvende prioriteit. Een kleine gewichtsvermindering leidt vaak al tot een kleinere kans op gezondheidsproblemen zoals diabetes en een verhoogde bloeddruk.