'Aardbeien eten voorkomt slokdarmkanker'

BAARN - Het eten van aardbeien kan risicogevallen helpen bij het beschermen van zichzelf tegen slokdarmkanker. Dit blijkt uit een klein onderzoek aan de Ohio State University.

Onderzoeker Tong Chen heeft eerst met behulp van dieren aangetoond dat aardbeien voordelen kunnen opleveren in de strijd tegen slokdarmkanker.

Vervolgens heeft ze het gebruik van aardbeien onderzocht bij mensen met voortekenen van kanker in de slokdarm. Gedurende het onderzoek moesten deze mensen 200 gram gevriesdroogde aardbeien per dag eten.

Vitamine en mineralen

De aardbeien lijken een werkzame stof te bevatten die de ontwikkeling van de kanker vertraagt. Dit doen ze door de kankerveroorzakende stof N-NMBA af te remmen.

N-NMBA vinden we bijvoorbeeld in groente op zuur, gebakken bacon en tabaksrook. Volgens Chen zijn de werkzame stoffen in de aardbeien onder andere de vitaminen, mineralen en foliumzuur.

Onverstandig

Hoewel de resultaten wel in die richting wijzen, lijkt het onverstandig om veel meer aardbeien te gaan eten vanwege de kankerwerende stoffen.

Meer onderzoek is nodig om de resultaten van het kleine onderzoek van Chen te bevestigen. Ondertussen is veel groente en fruit eten altijd een verstandige keuze.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie