Alzheimerpatiënten kunnen nog wél leren

NIJMEGEN - Wetenschappers van de Radboud Universiteit Nijmegen hebben ontdekt dat Alzheimerpatiënten wel degelijk nog dingen kunnen leren. Tot nu toe werd gedacht dat dat niet het geval was.

Uit onderzoek van neurowetenschappers Roy Kessels, Amy van Doormaal en Gabriele Janzen blijkt dat het automatisch leren nog lang intact blijft bij Alzheimerpatiënten.

De wetenschappers onderzochten hoe mensen een route onthouden. Bij ruimtelijke oriëntatie en het herkennen van objecten die bij belangrijke punten langs een route staan, worden in de hersenen juist gebieden actief die bij Alzheimer-dementerenden minder goed werken.

Gedacht werd dat Alzheimerpatiënten deze objecten niet meer zouden opslaan of herkennen.

Automatisch

Maar uit een proef die de onderzoekers deden, bleek dat de Alzheimerpatiënten dit wel konden. Volgens de onderzoekers laten deze onderzoeksresultaten zien dat mensen met Alzheimerdementie nog altijd automatisch en onbewust dingen leren.

Dat biedt aanknopingspunten voor therapie, zegt onderzoeker Kessels. "We moeten kijken hoe we zo goed mogelijk dingen kunnen aanleren. De instructie moet foutloos zijn."

"Het probleem van automatisch leren is dat het inflexibel is. Als je iets fout aanleert is dat nauwelijks meer te corrigeren." De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS ONE.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie