'Kwart jongeren heeft overgewicht'

BAARN - Ruim een kwart van de jongeren die bij het project Gezonde Kinderen in een gezonde Kindomgeving zijn betrokken, heeft te kampen met overgewicht en obesitas. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Duisburg Essen, initiatiefnemer van dit Europese project.

Sportconsulent Jurgen Schiphorst vertelt dat tot dusverre de gegevens van vijftig kinderen uit de groepen 3 en 4 van basisscholen uit de Wesselerbrink binnen zijn.

"Van 37 jongeren moeten we de resultaten nog krijgen. In juni zijn alle 87 kinderen gemeten. Gewicht, lengte, omvang zijn genoteerd. Ook is gekeken naar de motoriek."

Een op de tien gewogen kinderen valt in de categorie obesitas. In sommige gevallen gaf de weegschaal 32 kilo aan in plaats van de gebruikelijke 20 kilo. "In feite zijn die qua gewicht vijf, zes jaar ouder dan ze in werkelijkheid zijn. Twaalf kilo te veel op die leeftijd!"

Levensverwachting

"Wie op die leeftijd zo'n overwicht heeft raakt dat later niet meer kwijt. Met alle negatieve gevolgen van dien.Kijk alleen maar naar de levensverwachting. Die wordt beduidend minder. Overgewicht en nog erger, obesitas, levert langdurig chronische ziektes op, diabetes, hartfalen, noem maar op."

Half januari volgt de volgende test.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie