Nieuwe separeercel geeft patiënt regie

DEN HAAG - Was de separeercel voorheen een kaal aandoende prikkelarme kamer; in Den Haag wordt een nieuwe variant getest: een separeerruimte waar de patiënt zelf het kleur licht, geur, geluid, sfeer en temperatuur kan beïnvloeden met behulp van een touchscreen.

In de 'nieuwe separeer' moeten patiënten die in een ernstige crisis belanden en een gevaar voor zichzelf of de omgeving zijn, sneller tot rust komen.

De nieuwe separeer wordt een jaar getest op een afdeling van Palier in Den Haag, onderdeel van de Parnassia Bavo Groep.

Dit is de eerste separeer in Europa die volgens dit concept is ingericht. Wetenschappelijk onderzoek moet aantonen of deze separeer inderdaad bijdraagt aan een sneller herstel van patiënten in crisis.

Kaal

De traditionele separeer is niet meer dan een kale cel. Met deze isoleer wil de Parnassia Bavo Groep van noodzakelijk kwaad naar de separeer als onderdeel van de behandeling.

Patiënten stabiliseren sneller in de nieuwe omgeving waardoor de verblijven korter worden en traumatische ervaringen en onnodige stress voor de patiënt zoveel mogelijk vermeden worden.

Sfeer

Het is voor de patiënt mogelijk zelf de sfeer van de omgeving in te stellen door toepassing van beeld, geur, geluid en kleur van de verlichting. Ook de temperatuur kan zelf ingesteld worden.

Het touchscreen maakt het mogelijk altijd contact te hebben met de verpleging. Een dagprogramma en namen van begeleiders zijn altijd zichtbaar.

Er is verder geïnvesteerd in een rustgevende omgeving middels een 'normale' wc, een laminaatvloer, een verwarmde ligbank die het kale matras op de vloer vervangt en rode nachtverlichting dat het dagnachtritme van de patiënt niet verstoord.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie