Baby eerder ter wereld langs drukke weg

BAARN - De kans dat een baby te vroeg wordt geboren, neemt toe naarmate de aanstaande moeder in de buurt van snelwegen, uitvalswegen of verkeersknooppunten woont.

Tot die conclusie komen onderzoekers van de Queensland University of Technology na bestudering van 970 moeders en hun pasgeboren baby’s in Logan City, ten zuiden van Brisbane (Australië).

Het meest opvallende resultaat is de verlaging van de zwangerschapsduur met 4,4 procent (bijna twee weken) wanneer vrouwen binnen een straal van vierhonderd meter rondom snelwegen wonen of werken.

De onderzoekers ontdekten eerder al dat langdurige blootstelling aan luchtverontreiniging vaak een kleinere foetus tot gevolg heeft dan wanneer de moeder dagelijks met 'schone' lucht in aanraking komt.

Geluidsoverlast

Ook de effecten van geluidsoverlast worden beschouwd als een mogelijke oorzaak van vroeggeboortes, maar volgens de onderzoekers is het moeilijk de gevolgen van luchtverontreiniging en geluidsoverlast te scheiden.

"Bij een kruispunt – waar auto’s voortdurend remmen en optrekken – zijn beide effecten immers continu aanwezig", aldus professor Adrian Barnett. "Geluidsoverlast kan bijvoorbeeld leiden tot slaapproblemen, een verhoogd stressniveau en uiteindelijk vroeggeboorte."

Milieuvriendelijk

Wanneer automobilisten vaker gebruik zouden maken van het openbaar vervoer en milieuvriendelijkere oplossingen de uitstoot van uitlaatgassen tegen zouden gaan, heeft dit onmiddellijke voordelen voor de gezondheid van moeders én pasgeboren kinderen menen de onderzoekers.

Zij raden gemeentes aan goed naar plannen voor de aanleg van nieuwe wegen te kijken en hiervan af te zien indien nodig.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie