BAARN - Maagkanker, nu nog een van de meest voorkomende en fatale kankers, zal de komende jaren veel minder vaak oorzaak van overlijden zijn. Dat voorspelden wetenschappers onlangs in de European Journal of Epidemiology.

Oorzaken van de daling zijn de verminderde blootstelling aan de bacterie Helicobacter pylori, verbeterde voedselhoudbaarheid en koelingsmogelijkheden, een gezonder leefmilieu en gedrag en betere behandelingsmethoden.

Op dit moment worden in Nederland per jaar 2.000 mensen en hun naasten geconfronteerd met de diagnose maagkanker.

Diagnose

Het komt ongeveer twee keer zo vaak voor bij mannen dan bij vrouwen. Over het algemeen wordt de diagnose het meest gesteld bij personen boven de 60 jaar.

In het beginstadium geeft maagkanker meestal weinig of geen klachten. Hierdoor wordt de ziekte vaak pas in een laat stadium ontdekt.

Huisarts

De behandelingsmogelijkheden zijn in dat geval beperkt. Wanneer de maagkanker in een laat stadium wordt ontdekt is een curatieve aanpak vaak niet meer mogelijk. Het is dus erg belangrijk om bij alarmsignalen op tijd naar de huisarts te gaan.

Om patiënten en hun naasten van informatie te voorzien, lanceerde De Maag Lever Darm Stichting (MLDS) onlangs www.maagkanker.info. Naast informatie, vinden mensen hier ook lotgenotencontact in het interactieve forum.