DEN HAAG - Jongeren leven erg ongezond. Ruim twee derde beweegt te weinig, drinkt te veel of rookt sigaretten of cannabis.

Met name jongens en autochtonen roken, allochtonen bewegen over het algemeen te weinig. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Een op de vijf jongeren tussen de 15 en 25 jaar combineert slecht gedrag: ze rookten in de periode 2007-2009 dagelijks en evenzoveel waren zware drinkers. De helft deed te weinig aan lichaamsbeweging.

Beweging

Te weinig beweging is het meest voorkomende ongezonde gedrag voor alle jongeren, zowel autochtoon als allochtoon. Het wordt vaak gecombineerd met ander ongezond gedrag, zoals teveel drinken of roken.

Jongeren vanaf 18 jaar bewegen voldoende wanneer ze minimaal vijf keer per week een half uur per dag bewegen, volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen. Voor jongeren onder de 18 jaar geldt zelfs dat ze per dag minimaal een uur moeten bewegen.

Roken

Bij het roken is uitgegaan van degenen die dagelijks rookten. Hieronder vallen zowel de matige rokers (minder dan 20 sigaretten per dag) als de zware rokers (20 sigaretten of meer per dag).

Jongeren die minstens één dag per week 6 of meer glazen alcohol drinken zijn in het onderzoek aangeduid als zware drinkers. Bij het gebruik van cannabis ging het
om het gebruik in de maand voorafgaand aan de enquête.