AMSTERDAM - Een blunderende vaatchirurg met een alcoholprobleem kon jarenlang ongehinderd zijn gang gaan terwijl de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) op de hoogte was.

De vaatarts werd bij ziekenhuizen in Venlo en Winschoten weggestuurd, maar de inspectie nam geen maatregelen tegen hem, meldt het VPRO-onderzoeksprogramma Argos.

In de twee Nederlandse ziekenhuizen waar de arts tussen 2002 en 2007 werkte, traden bij zeker veertien patiënten van de chirurg zeer ernstige complicaties op, waarvan een aantal met dodelijke afloop. In het dossier over de arts wordt hij volgens Argos omschreven als 'macho' en 'cowboy'.

Ook staat in het dossier dat de arts het leuk vond om bij operaties met bloed besmeurd te raken. Het Vie Curie ziekenhuis in Venlo en het St. Lucas in Winschoten meldden dat patiënten op de operatietafel bij de chirurg extreem veel bloed verloren.

Sommige patiënten moesten risicovolle her-operaties ondergaan of moesten uiteindelijk een been laten afzetten.

Grondig onderzoek

Een inspecteur van de IGZ vertelt in de uitzending dat er een grondig onderzoek naar de falende arts was gedaan, maar dat een spoedtuchtklacht tegen hem door de baas van de inspectie in 2008 van tafel werd geveegd. Het onderzoek loopt nu nog en de inspecteur die de klacht indiende werd later ontslagen.

De arts week uit naar Schotland waar hij, ondanks twee schorsingen door de Britse gezondheidsautoriteiten, nog actief is in Aberdeen.

De IGZ erkent in de uitzending dat het niet klopt dat het onderzoek al zo lang duurt. De inspectie verontschuldigt zich en zegt bij een terugkeer van de arts naar Nederland opnieuw af te wegen of maatregelen nodig zijn.