NIJMEGEN - Onderzoeker Joost van Middendorp en andere artsen van het UMC St Radboud hebben een betrouwbare formule ontwikkeld die voorspelt of iemand weer zelfstandig kan lopen na een dwarslaesie.

Vier eenvoudige lichamelijke testen, waaronder een krachtmeting in de kuitspier en het bovenbeen, én de leeftijd van een patiënt vormen de basis voor een betrouwbare en snelle voorspelling.

De onderzoekers kwamen tot hun formule na analyse van 492 dwarslaesiepatiënten uit 19 Europese landen, in een periode van 2001 tot 2008. Het onderzoek is online in The Lancet gepubliceerd.

Vragen

Eén van de eerste vragen die een patiënt stelt na een acute dwarsleasie is: 'Hoe groot is de kans dat ik weer zelfstandig kan lopen?' Tot op heden was deze kans niet betrouwbaar te voorspellen.

Naast de krachtmeting in de kuitspier en het bovenbeen is ook het gevoel in knie en de buitenkant van de enkel belangrijk. Aan elke testuitslag is een score toegekend.

Leeftijd

Ook de leeftijd is belangrijk. Als een patiënt ouder 65 jaar of ouder is, is de herstelkans kleiner. Alle scores bij elkaar opgeteld voorspellen met 96 procent zekerheid of iemand weer zelfstandig gaat lopen.

De voorspelling kan worden gedaan binnen vijftien dagen na het ontstaan van de dwarslaesie. Naar schatting lopen jaarlijks 150 mensen in Nederland een dwarslaesie op, waardoor zij (gedeeltelijk) verlamd raken.