GRONINGEN - Mensen met een passieve persoonlijkheid hebben een hoger risico op overgewicht en daaraan gerelateerde ziektes als type 2 diabetes. 

Dat blijkt uit onderzoek van Gretha Boersma van de Rijksuniversiteit Groningen. Volgens Boersma zijn passieve persoonlijkheden wel beter te behandelen dan proactieve persoonlijkheden. Boersma promoveert op 7 maart.

Sommige mensen ontwikkelen snel overgewicht en type 2 diabetes. Anderen niet, ook al bevinden ze zich in een vergelijkbare situatie. Door deze indivivuele verschillen wordt de behandeling van aan overgewicht gerelateerde ziektes sterk bemoeilijkt.

Boersma voerde haar onderzoek uit onder ratten, maar de resultaten zijn vergelijkbaar met die van mensen. De onderzoekster denkt dat de uitkomsten van haar onderzoek belangrijke gevolgen heeft voor de behandelingsmethoden van type 2 diabetes.

"Houd rekening met de interactie tussen de leefomgeving van de patiënt en zijn persoonlijkheidstype en kies een behandelingsmethode die daarbij past." , aldus Boersma.

Behandeling op maat

In de praktijk is deze stap volgens Boersma eenvoudig te nemen. "Het type persoonlijkheid is makkelijk te achterhalen en zo krijg je een objectiever beeld van de benodigde behandeling."

"Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen dat je bij de behandeling van een meer passief persoon een dagelijks trainingschema op moet stellen. Dan kunnen ze niet meer compenseren. Meer proactieve types zouden meer gebaat zijn bij sporten waarbij ze de competitie met anderen kunnen aangaan."