Woensdag 6 juli 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Griepgolf lijkt ten einde

BAARN - Nu de weerkundige lente begint, lijkt ook de griep uit Nederland te zijn verdwenen. Dat kan worden opgemaakt uit de metingen van 22.000 vrijwilligers die in Nederland en Vlaanderen meedoen aan de Grote Griepmeting.

Op 30 december 2010 waarschuwde de Grote Griepmeting dat de griep in aantocht was. Ruim acht weken lang duurde de - in het begin voornamelijk Mexicaanse - griep. In totaal overleden er in Nederland 35 mensen aan de Mexicaanse griep. Maar nu is het aantal griepgevallen al een ruime week tot onder de epidemische drempelwaarde gedaald.

In België sputtert de griep nog na. Ook in het noordoosten van Nederland zijn nog iets meer mensen grieperig dan in de rest van het land. Het betreft dan voornamelijk de veel milder verlopende B-griep. In sommige landen in Zuid- en Noordoost-Europa is de griepactiviteit nog hoog. Maar overal in het westen van Europa lijkt het met de griep gedaan.

De Grote Griepmeting duurt dit seizoen nog tot 1 mei. Het is nooit uit te sluiten dat zich later niet nog een tweede, kleiner griepgolfje kan voordoen. Ook brengt de website gevallen van verkoudheid in kaart. Met name tijdens carnaval kunnen verkouden feestvierders anderen aansteken.

Aanbevolen artikelen