BAARN - Miljoenen obese mensen onderschatten de risico's op hart- en vaatproblemen door overgewicht. Doktoren moeten wat dat betreft betere voorlichting geven. Dat stelden experts tijdens het tweede internationale congres over visceraal overgewicht dat afgelopen weekend in Argentinië werd gehouden.

Doktoren doen bij obese mensen nog te vaak aan symptoombehandeling, in plaats van de dieperliggende oorzaak van de gezondheidsproblemen aan te pakken. Dat is de conclusie die op het symposium getrokken werd.

Veel huisartsen behandelen mensen wel voor overgewichtgerelateerde aandoeningen als pre-diabetes, cholesterolproblemen en een hoge bloeddruk, maar pakken de oorzaak niet aan. En dat terwijl juist mensen met een BMI van 25 tot 30 aanzienlijk gezondheidsvoordeel kunnen behalen door af te vallen.

Met name visceraal vet, oftewel buikvet is volgens de deskundigen gevaarlijk, omdat het type 2 diabetes, beroertes en hartaandoeningen in de hand zou werken.

Onderkennen en aanpakken

"Wanneer we aan overgewicht denken, visualiseren we iemand met een BMI van rond de 40. Maar mensen met een lagere BMI maar vet rond de vitale organen hebben ook een aanzienlijke kans op hart- en vaatproblemen.

Hierover heerts teveel onwetendheid. Het is belangrijk dit te onderkennen en aan te pakken", aldus Professor Jean-Pierre Després; Canadese arts en voorzitter van de ICCR (International Chair on Cardiometabolic Risk).

Aandacht

Hij pleit voor wereldwijde aandacht voor dit probleem, teneinde de 'diabetes- en obesitas epidemie' een halt toe te roepen. Visceraal vet omgeeft de vitale organen in de buikholte. Alshet overmatig aanwezig is verhoogt het de kans op levensbedreigende aandoeningen aanzienlijk.

Hernieuwde focus op wat nu eigenlijk een gezond gewicht is en aandacht van professionals die mensen helpen een goed gewicht te krijgen en te behouden, zou obese mensen meer bewust moeten maken van de risico's die hun zwaarlijvigheid met zich meebrengen en het aantal mensen met visceraal vet moeten terugdringen.