BAARN - Beweging lijkt het meest effectieve anti-verouderingswapen te zijn, zo blijkt uit onderzoek van de Canadese McMaster Universiteit. Het onderzoek toonde aan dat voldoende beweging niet alleen een vroegtijdige dood tegengaat, maar het verouderingsproces bovendien flink vertraagt.

De Canadese onderzoekers ontdekten dat zij het verouderingsproces bij een groep muizen kon stopzetten, hoewel de beestjes genetisch gemanipuleerd waren om juist sneller oud te worden.

 

De muizen bleken tijdens een maandenlange fitnessroutine in een looprad niet alleen hun jeugdige uiterlijk te behouden; ook de veroudering in de inwendige organen werd een halt toegeroepen.

 

Volgens de onderzoekers hielp beweging tegen vergrijzing van de vacht, haarverlies, dementering, spierafbraak en meer tekenen van veroudering. "De lever, de milt; ieder orgaan dat we bekeken, was in betere conditie door de oefeningen", aldus de onderzoekers.

 

Hoewel het onderzoek plaatsvond op muizen, zijn de wetenschappers van mening dat de resultaten ook voor mensen van toepassing zijn. Zij spraken hun hoop uit dat mensen dankzij hun onderzoek meer gaan sporten