AMSTERDAM - De Consumentenbond begint donderdag een actie tegen fabrikanten van vitaminepillen. Volgens de bond claimen producenten ten onrechte dat het slikken van een vitamine C-pil de weerstand verhoogt.

“Veel mensen denken ten onrechte dat het slikken van vitaminepillen hun gezondheid verbetert”, zegt woordvoerster van de Consumentenbond Sandra de Jong. “Het is een mythe die door de industrie in stand wordt gehouden.”

In oktober 2010 oordeelde de Europese Voedselautoriteit EFSA dat het niet wetenschappelijk is bewezen dat pillen met vitamine C de weerstand verhogen. Veel fabrikanten vermelden echter nog steeds op hun verpakkingen dat dat wel het geval is en zeggen te wachten op Europese wetgeving die de claim van verhoging van de weerstand verbiedt.

“Maar dat kan nog wel even duren”, zegt De Jong. De Consumentenbond spreekt van misleiding en wil dat daar een einde aan komt. “De Warenwet verbiedt misleiding en de uitspraken van de EFSA zijn duidelijk.”, aldus directeur van de Consumentenbond Bart Combée.

Fabrikanten

In een brief (pdf) aan de Voedsel- en Warenautoriteit (nVWA) roept de Consumentenbond op tot optreden tegen de vermeende misleiding.

De bond richt zijn pijlen in eerste instantie op drie grote Nederlandse fabrikanten van vitaminesupplementen Hema, Kruidvat en Albert Heijn. Volgens de consumentenorganisatie moet er per direct door de branche duidelijk worden gemaakt dat het volstrekt niet bewezen is dat vitamine C-pillen de weerstand verhogen.

Ophef

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) dat supermarktketens vertegenwoordigt, zegt in een reactie de "ophef" van de Consumentenbond te betreuren. "Het is niet voor niets dat er nog geen regelgeving is", zegt Anne-Corine Vlaardingerbroek van het CBL. "EFSA geeft adviezen uit, die worden vervolgens in beraad genomen. 

"Men doet niet zomaar wat", gaat Vlaardingerbroek verder. "De producten worden allemaal streng gecontroleerd en de supermarkten doen niets illegaal. Er wordt nu iets gesuggereerd dat erg ver gaat."

"De consument snapt echt wel dat supplementen een aanvulling zijn en niet een vervanger van een gezond en gevarieerd eetpatroon , zo stelt het CBL.

Vage term

De Jong: “Wetenschappers zeggen dat er in normale voeding voldoende vitaminen zitten. Extra slikken is alleen zinvol voor heel specifieke gevallen, zoals zwangere vrouwen, kleine kinderen, zieke mensen of topsporters. Bovendien is ‘weerstand’ zo’n vage term dat de werking van producten ook nauwelijks te controleren valt. Ben je minder verkouden als je de pillen slikt?”

De meeste producenten vermelden wel op de verpakking dat hun supplementen geen vervanging zijn voor ‘gevarieerde voeding’. Maar dat is onvoldoende, meent de Consumentenbond. Aan de drie grote fabrikanten wordt binnenkort de ‘Bittere Pil’ uitgereikt.