AMSTERDAM - Het aantal sterfgevallen bij vrouwen als gevolg van longkanker neemt overal in Europa toe. Dat blijkt uit een studie die woensdag online gepubliceerd werd in het tijdschrift Annals of Oncology.

Onderzoekers hebben gebruikgemaakt van gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Europese Unie (EU) over kanker met dodelijke afloop in de periode van 1970 tot 2007 om het aantal doden in 2011 te kunnen voorspellen.

Ze denken dat dit jaar 1,3 miljoen mensen in Europa aan kanker overlijden, een afname van zes procent bij vrouwen en zeven procent bij mannen. Het aantal vrouwen dat sterft aan longkanker stijgt echter bijna overal in Europa.

Mannen

Die trend lijkt op die in de Verenigde Staten, waar het aantal gevallen van dodelijke longkanker bij vrouwen steeg nadat dat eerder bij mannen was gebeurd.

De piek moet volgens kankerdeskundige Carlo La Vecchia nog komen, omdat de meeste Europese vrouwen pas eind jaren zestig, begin jaren zeventig - veel later dan mannen - begonnen met roken.