AMSTERDAM - Bijna veertig van de bijna zevenhonderd Nederlandse orthopeden hebben banden met de medische industrie. Van belangenverstrengeling is volgens de Nederlandse vereniging voor orthopedie NOV geen sprake.

De NOV hield het onderzoek onder alle orthopeden in Nederland naar van een uitzending van het televisieprogramma KRO Reporter.

Daarin zei een voormalig chirurg dat zeker tien tot twintig orthopeden een geheim contract hebben met fabrikanten van prothesen.

De chirurgen zouden van de bedrijven onder meer reizen aangeboden krijgen als zij prothesen afnemen.

Reglementair

De orthopedenvereniging stelt echter in het vakblad Medisch Contact dat de banden betrekking hebben op zogeheten reglementaire overeenkomsten.

"In die contracten zegt een fabrikant bijvoorbeeld subsidie toe voor het doen van wetenschappelijk onderzoek naar hun prothesen", zegt voorzitter van de NOV Jan van Mourik in het vakblad. Als het daarbij blijft, is er volgens de voorzitter geen probleem

Dat orthopeden hun oordeel over de problemen van patiënten zouden aanpassen en bij al hun patiënten de prothesen van alleen deze fabrikant zouden plaatsen, kan Van Mourik zich 'absoluut niet voorstellen'.